Gå til hovedindholdet

Kommende skolebørn

Kære forældre

Når jeres barn skal starte i 0. klasse, er der ting I som forældre kan øve,  som vil lette overgangen mellem børnehave og skole.

En opmærksomhed påvise punkter, vil hjælpe jeres barn godt på vej til en lettere skolestart:

• Læs sammen med dit barn. Lån bøger på biblioteket, gerne med billeder. Tal sammen om bogen, hvad den handler om, hvad skete der sidste gang, osv. Dette vil træne barnet i at lytte, holde fokus, samt det at kunne følge læseretningen.
  • Gå hele vejen med dit barn; Spil spillet færdigt, også hvis man er ved at tabe. Læs kapitlet færdigt. Hold bordskik. Tal efter tur. Skræl kartoflerne færdig. Dette træner blandt andet barnet i at holde fokus, være i nuet, vente på tur.
  • Lær dit barn at lytte til og følge anvisninger fra voksne. Hold fast i trufne beslutninger. Lav simple og rimelige regler om ex. sengetid, skærmtid, oprydning m.m. Husk ikke alt er til forhandling. Barnet lærer at man kan stole på de aftaler/planer der er, at overholde aftaler, og at det ikke er alt der kan forhandles.

Vigtigst er det at det skal være hyggeligt, med fokus på nærvær og skab gerne et rum hvor I kan se og høre jeres barn udvikle sig. Vær stolte af den udvikling I ser.

Sproglig- og Matematisk opmærksomhed

Hvordan støtter i jeres barn til den bedste skolestart:

Sprog og læsning:

• Lad dit barn være nygserrig.
  • Forklar ord og begræber, eksempeltvis når i læser. Frem for at ændre ukendte/svære ord til et alternativt ord barnet allerede kender, er det vigtigt at I forklarer hvad det nye ord betyder, da barnet på den måde får udvidet sit ordforråd på.
  • Tal om billeder. Hvad ser de? Hvad betyder det? Hvad laver de på billedet? Hvad er det et billede af?
  • Brug biblioteket, det er gratis og en dejlig måde at finde noget i har lyst til at læse i sammen.
  • Læs højt og tal om det I læser. Og hvad viser billederne i bogen?
  • Kig ud af vinduet når I kører/ færdes i traffikken, se på skiltene, plakaterne m.m. Hvad betyder de?
  • Leg sprog- og bogstavlege, lav eller læs rim og remser. Gør det sjovt.

Matematik:

Brug gerne matematikken i omgivelserne og giv børnene oplevelsen af at matematik er anvendeligt i hverdagen.

Som forældre kan I hjælpe jeres barn til at blive glad for matematik ved at:

• Lave mad og bage sammen med barnet.
  • Sætte ord på det I gør sammen. Eksempeltvis; når I laver mad og bager, kan de finde tre æg? Hvad er en kvart pakke gær? Hvad er en halv liter mælk?
  • Tæl ting i omgivelserne, men tæl kun når der er flere end fire - hjælp med at gruppere tingene op til fire.
  • Brug fingrene til at vise antal, når I nævner talord hvis barnet er usikker på tallets værd.
  • Sortere ting i antal, farver, former, størrelser osv. Kan de genkende formerne omkring dem?
  • Snak om og sammenlign, når ting vejes og måles i forskellige sammenhænge. Hvad er tungest, længst, størst, mindst osv.
  • Spil forskellige spil med kort og terninger.

Ved at barnet er trænet i ovenstående, har de allerede en tal-, mængde- og begrebs-forståelse som gør det lettere for dem at lære matematik.

Øvrig

I kan som forælder med fordel læse de gode råd ang. forsikringsdækning af jeres barn i skoletiden, herunder omkring de hjælpemidler der udlånes til børnene; så som i-pad og laptop.

Opdateret 11.05.2022.

Gode råd ang. Forsikringer

Shape Created with Sketch.